Ieri am avut deosebită onoare să particip la o lansare-eveniment, despre care am vorbit și pe pagina mea de Facebook, lansarea cărții „Premisele naturale ale religiilor timpurii”, autorul fiind domnul Florea Oprea.

Domnul Oprea este un renumit profesor universitar și cercetător științific în domeniile biologiei, conservării și restaurării cărților și a documentelor vechi aflate în patrimoniul cultural român. Acum aproape 6 ani a publicat volumul Manual de restaurare a cărţii vechi şi a documentelor grafice„, o carte de căpătâi pentru specialiştii din domeniul protecţiei patrimoniului cultural naţional.

Cartea lansată ieri la standul Editurii Muzeul Literaturii Române este rodul unei pasiuni ce a început cu multă vreme în urmă, pasiune care transcede mai multe domenii, fără să se oprească doar la unul dintre ele. Un adevărat tratat de imagologie, semiotică și etimologie, ce cuprinde informații autentice, legende, dar și concluzii personale, volumul este realizat, după cum spune chiar autorul, „pe baza unei îndelungate și stăruitoare documentări științifice”.

Plecând de la geneza religiilor, tipurile esențiale de religii (astrale, totemice, eroice), trecând prin cosmosul primordial și ajungând la semnele și mesajele cerului, Soarelui, Lunii, stelelor, cometelor și planetelor, volumul poartă cititorul prin sute de pagini pline cu bucăți de informații faptice. Aceste informații, similare unui joc de puzzle, au fost clasificate, ordonate și interpretate într-o manieră originală de către autor.

Volumul „Premisele naturale ale religiilor timpurii” poate fi achiziționat de la standul Editurii Muzeul Literaturii Române – nivel 1-3.20, stand 103, din cadrul Târgului Internațional GAUDEAMUS, desfășurat în Pavilionul Central Romexpo din București în perioada 18-22 noiembrie. Dacă nu reușiți să ajungeți mâine sau duminică la Romexpo, cartea va fi disponibilă în curând și în magazinul online al editurii.