Recenziile scrierilor mele publicate pe site-uri și blog-uri de profil. Pentru alte păreri ale cititorilor mei, accesează rubrica recenzii din cadrul fiecărui produs (roman sau povestire scurtă).

Romanul Moarte în Peru

Teodora Matei, Scriitoare

Dacă aș fi citit cartea cu ceva vreme în urmă, aș fi spus: când mă fac mare vreau să fiu Angela Brumaru! Tânăra jurnalistă de investigații e frumoasă, deșteaptă, dezinhibată. E un personaj extrem de credibil ce reușește să descurce ițele încurcate ale unor morți suspecte. (...)

Folosirea timpului prezent, o caracteristică a Silviei Chindea, impune ritmul alert al întregului roman, indiferent de momentul acțiunii. Nu știu cum a fost scrisă, dar cartea se citește cu piciorul pe pedala de accelerație. (...)

Mi-a plăcut naturalețea cu care sunt descrise străduțele ori localurile peruane, dovadă a unei cercetări extrem de minuțioase. Am remarcat tușele ce individualizează personajele, conferindu-le cel puțin o caracteristică proprie.

Anca și cărțile

Titlul este destul de sugestiv, nu? Vă spun eu că și conținutul este criminal! Este prima întâlnire cu autoarea, dar cu siguranță rămâne una memorabilă. Nu menajează cititorul, nu îl lasă să respire, să doarmă sau să se gândească la altceva în afară de carte, de geoglife și de criminal.

(...) Acțiunea debutează în forță. Nu ne este permis să respirăm normal încă de la primele pagini, adrenalina și șocul fiind la ele acasă.

(...) Am avut parte de o lectură antrenantă, dinamică și plină de suspans. La un moment dat urmăream atâtea piste și parcă derulam propria investigație. Aveam propriul tabel cu suspecți, fiecare cu motivele lui. Angela este un personaj spumos și puternic. O jurnalistă motivată, inteligentă și dedicată muncii ei. Mi-a plăcut tare mult dragostea ei pentru plaiurile pe care crescuse. Aflată în Peru, nu uită de strada pe unde alergase, de mirosul cămării măiței sau de detaliile copilăriei. M-a înduioșat teribil și m-a detrminat să o plac și mai mult. O aventură captivantă, construită cu migală și măiestrie, o lectură plină de mister și situații limită.

Ana are cărți

(...) Pe rând, specialiştii aflaţi în căutarea comorii sunt ba suspecţi, ba (posibile viitoare) victime, dezvăluirea identităţii criminalului luându-mă, recunosc, prin surprindere (jos pălăria pentru Silvia Chindea!, nu aş fi bănuit-o pe persoana respectivă de fapte reprobabile nici măcar de nivelul… ruperii unui mac de pe câmp – să zicem, darămite să otrăvească pe cineva azi ca să moară mâine… sau pe acolo).

Pe lângă faptul că schema “cine-i criminalul?” îi iese excelent, Silvia Chindea pare să fie şi o fanatică a acţiunii, că nu te lasă să respiri neam. Volumul începe abrupt cu o crimă pe străduţele din Nazca şi aşa o ţine până la final! În plus, nici trecutul Angelei nu e chiar cel mai plictisitor din lume, unde mai pui că totul se petrece în oraşul devenit celebru în toată lumea datorită geoglifelor vechi de două mii de ani! Iar milionarul care finanţează expediţia e convins că desenele care continuă să intrige şi azi reprezintă, de fapt, harta care duce la descoperirea comorii.

4Arte

(...) Deși inițial pare că personajele principale sunt europenii veniți in misiune, destul de repede înțelegem că de fapt ziarista este în centrul acțiunii. Din momentul în care se petrece prima crimă, angajații miliardarului rămân undeva pe margine, iar reflectoarele se mută pe Angela – fumătoare înrăită, impulsivă, nepricepută la a citi corect oamenii, ahtiată după senzații tari – genul de personaj care fie îți place foarte mult, fie te scoate din sărite.

Romanul Șase păpuși Matrioșka

Cezarina Nicolae, Redactor-Șef „Revista de suspans”

Un roman polițist clasic ca intrigă, construit prin tehnica „povestirii în ramă”. Limbajul este concis și direct, capabil să contureze scene puternic vizuale, însă fără a evidenția amănuntele grotești cu care ne-au deprins literatura și cinematografia americane.

Acțiunea se desfășoară într-un crescendo susținut. (…) Și, ce consider un mare atu al unui roman polițist (deci și al celui de față) – descoperirea și confruntarea criminalului este cu adevărat revelatoare pentru cititor.

(…) Am citit Șase păpuși Matrioșka cu acel amestec de nerăbdare și curiozitate pe care mi-l stârnesc toate romanele bine construite, ceea ce vă doresc și vouă.

Teodora Mateoc, Zgomotul gândului

Un foarte mare plus îl primește această carte pentru cele două domenii pe care le descoperă publicului larg: criminalistica și medicina legală. Am rămas plăcut surprinsă să regăsesc atâtea detalii exacte și am zâmbit de fiecare dată când am descoperit câte un termen de specialitate folosit corect.

Nu mi-a fost cu putință nici măcar o secundă să ghicesc cine este criminalul. De fapt de fiecare dată când încercam să mă prind ce și cum sau când credeam că am o idee, ei bine, de fiecare dată era fix pe dos lucru care m-a făcut să-mi doresc să citesc cât mai mult.

Dana Dumitru, BookishStyle.ro

Şase păpuşi Matrioşka, romanul de debut al Silviei Chindea, s-a potrivit ca o mănuşă aşteptărilor mele, căci am fost absorbită de acţiune încă de la primele pagini.

(…) Scenele şi imaginile vii, conturate în detaliu, schimbul fulgerător de replici, analiza minuţioasă a probelor şi rapiditatea cu care se desfăşoară evenimentele, te duc cu gândul la un scenariu de film detectiv.

(…) Şase păpuşi Matrioşka este o lectură extrem de plăcută şi bine documentată, ce-ţi pune rotiţele în mişcare şi te face să devii un mic Sherlock Holmes.

Laura Gămulea, PeDiverse.ro

Șase păpuși Matrioșka – un roman polițist reușit! (…) Nu știi ce urmează. Când te prinde povestea, dai pagina și vezi scris “a treia păpușă Matrioșka” și te fură acțiunea, și iar uiți că mai urmeaza niște păpuși și niște pagini care te lasă cu multe întrebări. (…) Te scuturi, vrei să dormi dar ești curios, mai citești “un pic și gata” și ajungi să stingi veioza la 3 dimineața. Asta înseamnă Șase păpuși Matrioșka!

Mi-a plăcut stilul Silviei Chindea, mi-a plăcut firul narativ, mi-au plăcut personajele. Și, mai ales, mi-a plăcut firescul din tot și toate. Fără exagerări, fără “momente moarte”, fără happy-end patetic.

Duca, Reader’s Republic

Mi-a plăcut foarte mult faptul că povestea a avut mai multe fire spre rezolvarea puzzlelului și că autoarea a reușit să facă un labirint cu mai multe înfundături. Pur și simplu am iubit fapul că fiecare înfundătură a fost întruchipată de o nouă moarte. O nouă victimă a lanțului de evenimente.

Însă cel mai mult m-am bucurat că am făcut echipă cu Dumitrache și că m-am simțit ca un Watson în descoperirea criminalului.

Lucian Dragoș Bogdan, Scriitor

Şase păpuşi Matrioşka începe abrupt, cu găsirea cadavrului unei femei într-un parc din Sibiu. Silvia Chindea nu pierde timp pregătind cadrul. Despre victimă se cunosc foarte puţine, dar poliţia reuşeşte să pună cap la cap câteva fire, suficient cât să descopere că se află pe o pistă periculoasă – femeia face parte din anturajul unui senator şi participase la petrecerea zilei de naştere organizate de acesta sub forma unei escapade, din Bucureştiul aglomerat în liniştea Ardealului.

Deşi în debutul romanului am regăsit firea Silviei – directă, fără ocolişuri – continuarea dezvăluie faţeta ascunsă. Pentru că, după ce a captat atenţia cititorului, autoarea începe să construiască migălos cadrul omis iniţial. Sibiul şi Bucureştiul îşi dezvăluie, deopotrivă, locurile, într-o armonie ce stârneşte curiozitatea cititorului de a verifica cu propriii ochi cât este real şi cât ficţiune. La rândul ei, ancheta nu este grăbită. Fiecare nou indiciu este descoperit în urma unor paşi atent calculaţi, în modul care – după părerea mea – face deliciul unui cititor de literatură poliţistă: construieşte piste pentru cititorul avid să descopere el, înainte de finalul cărţii, cine e făptaşul.

Silvia Chindea i-a permis cititorului să fie detectiv într-un decor excelent construit, conducând cu abilitate indiciile şi deducţiile către un final reuşit.

În mod cert, Silvia Chidea şi-a făcut o intrare în forţă pe piaţa autorilor de romane poliţiste şi va mai avea multe de spus în perioada următoare. Începând chiar cu noua ei carte, Moarte în Peru...

FilmeCărți.ro

Scenariul este unul studiat, cu elemente introduse treptat pentru ca cititorul să nu identifice criminalul din prima, cu povestiri-surpriză introduse în scenariul principal, care atrag atenția de la identificarea criminalului și care îndreaptă atenția spre ceea ce par mai multe fire narative. (...) Considerând că nu am citit prea multe romane polițiste (poate unul sau două), a fost o plăcere să fac cunoștință cu acest gen prin intermediul unei autoare autohtone, autoare ce m-a ajutat să arunc o privire în domenii total necunoscute mie până acum. Un roman ce se citește ușor și care nu permite autorului să se renunțe la el până când ucigașul nu este descoperit!

Booknation.ro

Pe lângă povestea bine scrisă, foarte bine documentată și plină de suspans, mi-a plăcut enorm și coperta romanului polițist. (...) Scriitura este naturală, clară, fără împopoțonări inutile, care ar strica farmecul acțiunii. (...) Mie această carte mi-a plăcut foarte mult. Nu se compară cu romanele extrem de încurcate sau thrillerele psihologice ale momentului. Dar are un vibe intrigant. Care te ține treaz la orice oră pentru a afla unde duce firul acțiunii și investigația poliției.

Povestirea scurtă Jinx

Lucian Dragoș Bogdan, Scriitor

Participantă la un joc de tip Big Brother, o tânără este înjunghiată de un concurent. Procesul de recuperare este lent, dureros şi lasă sechele psihice. Dar, în cele din urmă fata o ia de la capăt. Unii oameni par a avea, însă, un destin cu un simţ al umorului aparte. Frumos scrisă, cu talent. Recomand.