De la Timișoara vine dragostea... Vineri am primit cartea de poezii "Vreme de dragoste" și a fost o surpriză atât de plăcută, încât mi-a înseninat sfârșitul de săptămână.

Volumul a fost premiat la ediția 2016 a Concursului Național de Poezie "Eminescu la Oravița". Cuprinde 43 de poezii și o postfață de Ionel Bota, din care voi spicui "Poezia din - Vreme de dragoste - este una de adâncime și neliniști metafizice, de perspectivare ființială într-o lume haotică, deposedată de grafiile inefabile și urâțită ori doar mutilată, în așteptare și speranță sau doar lâncezind, o dată cu noi, în lințoliul grotescului."

Cuvinte grele și probabil interesante, dar eu scriu crime în anul de grație 2016, deci prefer cuvinte moderne și aproape de cel care citește. :)

O să vă spun că o iubesc pe Liana și poezia ei asemănătoare unui Nichita veșnic îndrăgostit! Că scrie curat, frumos, plin de iubire și durere. Că poeziile ei m-au aruncat într-o lume în care mi-ar plăcea să trăiesc, să visez și să iubesc. 

"Mă părăsești de frică
să nu te uit eu
prima."
- Aș vrea să mor -

Nu știam la ce să mă aștept când am deschis volumul, însă fiecare poezie mi-a adus aminte de câte un moment frumos din trecut sau mi-a trezit sentimente.

"Dorul de tine
s-a ascuns în sprâncene.
Sufletul mă chinuie
ca o arsură
de flacără deschisă."
- Ispită -

Vorbeam de dragoste...? Sau Liana vorbea, de fapt. Sunt iubiri care nu se consumă niciodată, dar care rămân în suflet asemeni unui poem nerostit.

"Noi doi
nu vom face
dragoste
niciodată.
Vom scrie
însă
un poem
împreună
cu trupurile noastre
într-o noapte albă
fără cearceafuri."
- * -

Liana Sabău a publicat prima poezie în urmă cu 24 de ani și a câștigat primul premiu întâi în iunie 1993. Trei ani mai târziu, a publicat "Verb canal", un volum lansat în ziua nunții sale, 31 august 1996. De atunci, a obținut numeroase premii, a publicat volume proprii și poezii în antologii, fiind apreciată pentru poezia sa "de un erotism violent, ceea ce nu înseamnă vulgar, ci dovedește un desăvârșit bun-gust" (Alex Ștefănescu).

Îmi doresc să vă fi făcut curioși, să căutați volumul și s-o urmăriți pe Liana pe facebook. Veți afla că este o femeie extraordinară, generoasă și veselă.