La mulți ani tuturor, să aveți un 2016 așa cum v-am urat la finalul lui 2015! 

Încep anul cu un post legat de o super realizare pentru pasionații de literatură. Începând din 2016, puteți accesa gratuit peste trei mii de cărți, mai precis 3.451. Și nu orice fel de cărți, ci unele dintre comorile ascunse ale Vaticanului!

Verba volant, scripta manent, digita sunt

Biblioteca Vaticanului a angajat o firmă specializată pentru a se ocupa de scanarea volumelor, aranjarea acestora și realizarea tehnicii de vizualizare a paginilor de pe orice dispozitiv electronic, la rezoluție mare. Iar această firmă nu a avut nevoie decât de patru ani să realizeze aceste lucruri! Adică o medie de 2,33 cărți scanate pe zi. În fiecare zi.

3.451 cărți digitalizate din 80.000

Chiar dacă este o realizare excepțională, este – totuși – doar un fir de nisip. Biblioteca Vaticanului deține 1.100.000 cărți, manuscrise și lucrări de o mare valoare culturală inestimabilă. Fără să luăm în calcul cele peste 150.000 de cărți secrete din Biblioteca Secretă a Vaticanului, care a devenit entitate separată în secolul 17.

+15 ani, +50 milioane Euro, +150 experți

Cele trei mii cinci sute de cărți pot fi găsite pe Digita Vaticana, adică aici sau plecând de pe site-ul Bibliotecii Vaticanului. Site-ul este atât în italiană, cât și în engleză. Iar pentru informarea voastră, puteți chiar să dați follow pe Twitter. Pentru că da, din pagina principală există link către contul de Twitter al Bibliotecii. 😉

Digito Ergo Sum

De fapt, nu știu de ce mă mai miră acest lucru, pentru că însuși Papa a scris o carte, a susținut un concert rock și a încurajat în mod public alăptarea. În plus, Papa Francisc a spus că „toate religiile sunt adevărate, pentru că sunt adevărate în inimile celor care cred în ele” și că Biserica Catolică este „destul de mare pentru heterosexuali și homosexuali, pentru viață și pentru alegeri, pentru conservatori și liberali, chiar și pentru comuniști”.

Deschiderea de care dă dovadă Biserica Catolică în ultimii ani, inclusiv cea referitoare la cărțile din Biblioteca Vaticanului, nu poate decât să mă bucure și să mă facă să îmi doresc ca toate volumele să fie disponibile tuturor celor interesați.

Istoria continuă, oricine poate ajuta

Dacă doriți să vă implicați în acest proiect incredibil și să oferiți un viitor trecutului nostru, puteți dona aici câte 5 Euro pentru o pagină salvată, puteți dona anonim sau puteți deveni partener al proiectului.