Primul interviu la radio a fost o încântare pentru mine. Silvana Enache a venit în vizită la evenimentul la care participam cu produsele cosmetice naturale pe care le produc de aproape 10 ani, apoi m-a căutat pe Facebook și a descoperit că sunt și scriitoare de romane polițiste. Lucrurile s-au potrivit ca un puzzle perfect, pentru că Silvana este producătorul emisiunii "Pasaj Urban" de la Radio România Brașov FM, iar evenimentul a avut loc chiar la poalele Tâmpei.

Ne-am reîntâlnit înainte să plec spre casă, după două zile pline de emoții, discuții și sute de oameni întâlniți. Eram și puțin răgușită. :)

Mai jos puteți apăsa Play, pentru a asculta interviul integral, care a avut loc în luna aprilie 2019. Interviul este postat pe Podcast-ul meu, Podcast pe care îl lansez cu această ocazie. Dacă nu aveți căștile cu voi, am transcris toată discuția noastră. Și n-a fost ușor deloc! Așa că după Podcast puteți citi interviul, dar veți rata șansa de a-mi asculta minunata voce. :)

Silvana Enache: Dragi ascultători, interviul pe care vi-l prezint în această seară are o poveste. Cu îngăduința invitatei mele, am să vă spun câteva cuvinte despre această poveste din spatele interviului, chiar dacă voi fi nevoită să vorbesc mai mult decât de obicei și să răpesc din timpul acestei emisiuni. Am și postat pe pagina mea de socializare, nu este un secret, că am urmat un curs de săpunuri handmade. La acest curs, am folosit anumite ingrediente de bază, niște uleiuri esențale, care mi-au atras atenția, ca și conținut, ca design și, firesc, când am ajuns seara acasă, am intrat pe internet să văd care este firma sau care este persoana care se ocupă cu aceste ingrediente. Am aflat despre ce este vorba, am citit, m-am documentat și, la nici două zile, pe pagina mea de socializare apare un anunț că aceste săpunuri naturale, pe care eu le descoperisem, vor ajunge la Brașov, la un târg, aici, la noi, în orașul de sub poalele Tâmpei și că ar exista șansa ca eu să o cunosc pe doamna care se află în spatlee acestui site. Zis și făcut, la momentul la care s-a inaugurat acest târg, eu am fost prezentă, am cunoscut persoana, mi-am achiziționat uleiurile esențiale, seara când am ajuns acasă, învăluită de uleiul esențial de portocale, am intrat un pic pe internet și, culmea, ce să vezi?, aceeași doamnă care m-a fermecat prin prezența ei și prin uleiurile esențiale și produsele naturale pe care le avea la stand, descopăr că este și scriitoare. În colaborările mele cu Libris, am avut parte la un moment dat de una dintre cărți, am recunoscut-o imediat și zic "domne', nu se poate, trebuie din nou să scriu aceleiași doamne, poate o mai prind la Brașov și, cu ocazia aceasta, pot să-i fur și un interviu, în calitate de scriitoare, ca să ne pliem perfect pe formatul emisiunii mele "Pasaj Urban" de aici, de la Radio România Brașov FM". Și, ce să vezi, bineînțeles că am norocul să îmi răspundă, am norocul să îngăduie să ne întâlnim și să realizăm acest interviu pe care noi vi-l prezentăm în continuare, la puțin timp după eveniment, după care va se închide târgul și va pleca spre casă. Așadar, ce să mai lungim vorbele și lucrurile, când e să se întâmple, se întâmplă, nimic nu este până la urmă întâmplător, când e să se lege lucrurile, se leagă, când trebuie să te cunoști cu cineva de la care ai poate ceva de învățat, iată că așa se întâmplă. Prin urmare, cu îngăduința ta, Silvia Buzori, am făcut această introducere și ce pot să spun? Sunt fericită că suntem aici și că ne-am cunoscut!

Silvia Buzori: Da, și eu îți mulțumesc foarte mult. În primul rând pentru că ai venit la eveniment, apoi pentru că mi-ai scris, am rămas surprinsă și ți-am răspuns în câteva minute, cum ai spus și tu. Exact cum vorbeam un pic mai devreme, anumiți oameni îți intră în viață cu un anume scop și probabil că a trebuit să ne întâlnim în această seară și să vorbim despre cărți, de fapt despre pasiunile noastre, cum și tu ai realizat acel curs de săpunuri, și partea de cosmetice naturale face parte din pasiunile mele.

Silvana: Eu mi-am dorit foarte mult să stăm de vorbă despre cărțile tale, pentru că este interviul pe care îl pot oferi tuturor ascultătorilor noștri, fie că ei sunt în mediul online sau sunt pe frecvența noastră 93,3 FM și aș vrea foarte mult să ne vorbești despre cărțile tale, despre începuturile în ale scrisului. Cele două cărți pe care până în acest moment le ai publicate sunt Șase păpuși Matrioșka și Moarte în Peru. Nu știu dacă titlul spune sau nu exact despre ce este vorba, dar stilul în sine, literar, și romanele în sine sunt polițiste. O să ne vorbești despre romane, dar înainte, totuși, aș vrea să-mi spui, așa cum le-am spus radioascultătorilor: ne-am întâlnit la un târg pentru produse cosmetice și te descopăr autoare de romane polițiste. Un început în ale scrisului, nu știu, când ai început să cochetezi cu stilul acesta?

Silvia: Citesc literatură polițistă, nici nu mai știu de când, undeva probabil din școala generală îmi vine această pasiune. Tatăl meu era un cititor fervent de literatură bună în general, nu numai polițistă. Am moștenit cred că peste trei mii de cărți de la el și am crescut cu pasiunea pentru Agatha Christie, în primul rând, Rodica Ojog-Brașoveanu, Haralamb Zincă...

Silvana: Reginele romanelor polițiste.

Silvia: Exact, reginele! Mă înclin, mă înclin de fiecare dată când vorbesc despre ele. Și am început să scriu undeva prin liceu. Am scris poezii cu vers alb, că tot vorbeam despre Nichita Stănescu un pic mai devreme, dar mă întorceam permanent la zona de roman sau nuvelă sau povestire polițistă.

Silvana: Despre primul tău roman ce poți să ne spui? Șase păpuși Matrioșka?

Silvia: Aveam șase povestiri, au rămas cinci și m-am gândit cum să leg aceste povestiri și așa a apărut ideea unui roman, americanii spun tale in tale, roman în ramă. De fapt, eu spun că sunt șase păpuși Matrioșka, sunt interconectate exact ca păpușile rusești și fiecare poveste din interior are legătură cu alte povești și cu realitatea. E... complicat. :) La romanele polițiste nu prea poți să dai detalii, pentru că atunci strici efectiv farmecul, dar, e evident... E prima mea carte, primul meu roman, e cel care îmi va rămâne totdeauna în suflet. Acțiunea se petrece în Sibiu și puțin în București. Iarăși, Sibiul, ca și Brașovul, l-am redescoperit de câțiva ani - Brașovul, și mi s-au lipit foarte tare de suflet. Poate voi scrie una cu acțiunea în Brașov.

Silvana: Și cine va fi mai fericită ca mine pentru că la mine vei veni, nu-i așa, cu lansarea?

Silvia: Cu lansarea, corect-corect! Da, iubesc din ce în ce mai mult Brașovul. Da, și lansarea a avut loc în ianuarie, între prieteni. (Erată - lansarea a avut loc pe 16 februarie 2016). Toți cei care au vrut să-mi fie aproape s-au prezentat în seara aceea și am fost uimită, recunoscătoare și aș spune foarte-fericită că au venit să mă susțină. Mai ales pentru un autor aflat la debut. Dar chiar și dacă ai face orice altceva, susținerea celor apropiați, susținerea familiei, susținerea prietenilor, e foarte importantă când ieși în lume cu un lucru. Și, da, a contat enorm.

Silvana: Din câte am citit eu, ai ales să lansezi, să publici această carte, Șase păpuși Matrioșka, în regim propriu.

Silvia: Îmi place regia proprie, să zic așa. Am, să spunem, un spirit de antreprenor, că și partea de cosmetice tot în acea zonă se duce. Sunt un antreprenor de 10 ani de zile și mi-a plăcut ideea că pot să duc acest proiect cu Șase păpuși Matrioșka până la capăt. Nu am trimis manuscrisul niciunei edituri, nu am luat legătura cu nimeni, pur și simplu am vrut să fac acest lucru și mi-a ieșit. De aceea lansarea a fost intimă, cu cei apropiați. Vreo sută douăzeci de oameni, dar... cei apropiați. :)

Silvana: Și câte sute de cărți vândute? Vreo două-trei sute?

Silvia: Nu, la lansare am vândut 83. Toți au luat câte o carte și au fost persoane care au luat două sau chiar trei. Cartea a ajuns și în Canada, a ajuns în foarte multe țări. Am vândut pe site, în format fizic și în format electronic și a plecat către alți prieteni care nu erau în România.