Acest site folosește cookies pentru funcționare. Navigând în continuare îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe!
X

Revista Vulturul

Despre scenă


Fragmentul face parte din nuvela lui Sir Arthur Conan Doyle, "The adventure of the blue carbuncle", a cărei traducere îmi aparține. Este o nuvelă polițistă autentică, ce îl are în centru pe Sherlock Holmes, care este ajutat de Dr. Watson.

---


Sherlock Holmes dădu să răspundă când ușa se deschise și Peterson, comisionarul, se năpusti în apartament îmbujorat, cu fața unui bărbat uluit din cale-afară.
— Gâsca, domnule Holmes! Gâsca, domnule, gâfâi el.
— E? Ce-i cu ea? A reînviat și ieșit pe fereastră fâlfâind?
Holmes se răsuci pe canapea pentru a avea o imagine mai clară a chipului emoționat al bărbatului.
— Priviți aici, domnule! Priviți ce-a găsit soția mea în gușa gâștii!
Întinse mâna și arătă în centrul palmei o piatră albastră, sclipitoare, mai mică decât o boabă de fasole, dar de o puritate și o strălucire nemaivăzute, iradiind ca un punct luminos în căușul întunecat al mâinii.
Sherlock Holmes se ridică fluierând.
— Pe cinstea mea, spuse el, aceasta este într-adevăr o comoară. Presupun că știi ce ai acolo?
— Un diamant, domnule? O piatră prețioasă. Taie sticla ca și cum ar tăia lutul.
— E mai mult decât o piatră prețioasă. Este cea mai prețioasă piatră.
— Nu poate fi granatul albastru al Contesei de Morcar! am exclamat.
— Exact acela. Ar trebui să-i știu dimensiunea și forma, datorită faptului că am citit reclama despre el în The Times, în fiecare zi în ultima vreme. Este absolut unic și valoarea sa poate fi doar presupusă, dar recompensa de 1000 de lire sterline oferită pentru el nu este, cu siguranță, nici cea de-a douăzecea parte din prețul pieței.
— O mie de lire sterline! Mare e Dumnezeu!
Comisionarul se trânti pe un scaun și se holbă la noi, când la unul, când la celălalt.
— Aceasta este recompensa și am motive să cred că există motive sentimentale în spate, care au determinat-o pe Contesă să ofere jumătate din averea sa doar pentru a recupera giuvaerul.
— A fost pierdut, dacă îmi aduc bine aminte, la Hotelul Cosmopolitan, am spus.
— Tocmai așa, pe 22 Decembrie, cu doar cinci zile în urmă. John Horner, un instalator, a fost acuzat că l-a sustras din caseta de bijuterii a doameni. Probele împotriva lui au fost atât de solide încât cazul a fost trimis la Curtea cu Juri. Am ceva despre asta aici, din câte știu.

SFÂRȘIT


Fragmentul de față face parte dintr-o lucrare de ficțiune publicată în Revista Vulturul, numărul 2. Personajele, evenimentele și dialogurile sunt creionate din imaginația autorului și nu sunt reale. Orice asemănare cu evenimente actuale sau persoane, în viață sau nu, este accidentală sau fictivă. Toate drepturile sunt rezervate.
Fragmentul este oferit cu titlu gratuit pentru cititorii site-ului meu. Nicio parte a acestuia nu poate fi reprodusă, copiată, transmisă sau distribuită fără acordul editurii.
--------------------------
Dacă acest fragment te-a captivat, poți cumpăra revista "Vulturul" în format tipărit.
Silvia Buzori
cumpără cartea