Prima mea participare la un festival de carte, International Mystery & Thriller Festival 2016 de la Târgu-Mureș, a fost intensă și interesantă. Am cunoscut mulți scriitori, de SF, Fantasy și, evident, Crime & Mystery & Thriller. Zilele au adunat participări la paneluri de discuții, lansări de carte și conferințe.

De la panelul de debut, primul din seria celor patru zile, până la creative writing, paralela între genurile SF&F și Crime&Mystery, direcții ale genului polițist, târguri de carte, până la proiecții de filme și lansări de carte.

Totul a fost condensat, într-un ritm foarte alert, dar sunt fericită că am socializat cu autori pe care până atunci îi știam doar din mediul virtual și puțin din cel real, timpul petrecut cu ei fiindu-mi aproape de suflet.

Am pus întrebări, am povestit din experiența mea ca autor aflat la început, am ascultat, am râs și am plecat mult mai bogată sufletește.

Mai jos am strâns o colecție de fotografii din toate zilele, momente care, sper eu, surprind acest festival.

Vineri dimineață, ora 8.30, îndreptându-mă către alți 700 km. la volan. A fost încă o zi foarte lungă…

După 8 ore și 400 km… Târgu-Mureș, Ploiești, Otopeni și apoi acasă… Eh, pot să vă spun că acel guacamole a meritat tot efortul! 🙂

Ultima fotografie din Târgu-Mureș

Teo Matei și Quentin Bates, cu Cel-ce-simte și Neliniștea verii, primul fiind un volum de proză scurtă, cel de-al doilea un mister islandez, ambele lansate marți, 23 August.

O mică parte din colecția de cărți Tritonic, plus Șase păpuși Matrioșka și Amețeli postlumice a lui Daniel Timariu

Panelul din prima zi, cu scriitoarele Lucia Verona, Anamaria Ionescu, Teodora Matei și subsemnata, și scriitorii Bogdan Hrib, Quentin Bates, Mike Hăulică, Dănuț Ungureanu, Petru Berteanu, Lucian-Dragoș Bogdan și Daniel Timariu, alături de studenții Școlii de Vară.

Quentin Bates was a very special guest of this festival, here signing his novel, original Summerchill, translated in Romanian by Lucia Verona and Bogdan Hrib. An Icelandic mystery written by an author that lived in Iceland for many years and who is now one of the Iceland Noir Festival organizers.

Târgu-Mureș de la fereastra hotelului

Primele lansări de marți, 23 August. De la stânga la dreapta: Petru Berteanu (Cumsecade), Teodora Matei (Cel-ce-simte), Lucia Verona (dramaturg, scriitor și traducător), Quentin Bates (Neliniștea verii), Daniel Timariu (Fete în roșu și alte povestiri polițiste), Lucian-Dragoș Bogdan (Vânătorii de capete), patronați de editorul, scriitorul și directorul Editurii Tritonic, Bogdan Hrib.

O parte din audiența de la primele lansări.

A very special guest from France, Raymond Clarinard, writer, translator and a great person. He is the one that translated my post into French, actually the moment that our friendship started.

Teodora Matei, emoționată, vorbind despre colecția de povestiri Cel-ce-simte, pe care de-abia aștept să o citesc, alături de Lucia Verona.

Daniel Timariu, vorbind și el despre colecția sa de povestiri, ce îl au în centru pe același polițist, taciturn și iubitor de jazz.

În prim-plan cărțile mele, cu autografe prețioase de la Teo, Quentin și Daniel, iar în plan secund, Teodora Matei și Lucian-Dragoș Bogdan, scriitori atât cu volume proprii, cât și co-autori ai romanului Omul-fluture, foarte apreciat de pasionații de SF.

Miercuri seară am fost alături de scriitorii Anamaria Ionescu și Lucian-Dragoș Bogdan, la prezentarea și lansarea romanelor Zodiac și Vânătorii de capete.

Anamaria și Lucian, veseli după lansarea dublă

Teodora, Bogdan și eu, fericiți după lansările de marți

Alături de Teodora și Lucian, fotografia fiind preluată de pe site-ul cotidianului Zi de Zi din Târgu Mureș. Valentin Covaciu ne-a luat un interviu, pe care îl puteți citi aici, iar noi am răspuns provocării de a vorbi despre munca noastră.

Și ultima fotografie este realizată de Quentin Bates, cu fetele mele, cum am denumit-o eu.

După cum am spus, au fost zile pline și frumoase. Sunt foarte fericită că am luat parte la acest festival, că astfel i-am susținut și încurajat pe noii mei prieteni scriitori și că am avut parte de discuții și provocări, unele neașteptate pentru mine.

Îmi doresc ca acum să mă întorc la romanul Moarte în Peru, să îl definitivez și să îl public pe final de an la Editura Tritonic, dar totodată să încep noi proiecte scriitoricești.